Protekli vikend održan je prvi dio proslave Dana općine Mala Subotica 2019. godine.

Proslava je započela u petak koncertom Tamburaškog orkestra KUU Zvon na čelu s dirigentom Valentinom Škvorcom. Nakon njih nastupio je glazbeni sastav iz Bednje KAVALIRI koji su odsvirali neke od svojih najpoznatijih hitova poput Šterči, šterči muolo, Baurico, Šuoštor…

Zabava je trajala do kasnih noćnih sati.

Drugi dan obilježavanja proslavljen je u natjecateljskom ozračju – održano je natjecanje u kuhanju gulaša i rekreativne seoske igre.

Pod pokroviteljstvom Općine Mala Subotica u organizaciji Udruge sportske rekreacije Sport za sve i NK Spartak u subotu, 29. lipnja na nogometnom igralištu NK Spartak održano je natjecanje u kuhanju gulaša i seoske igre žitelja.

Tradicionalnom natjecanju u spremanju poznate delicije ove se godine odazvalo 9 ekipa s područja Općine Mala Subotica u sastavu članova udruga i društava s područja općine, vijeća mjesnih odbora i sportskih klubova. Organizatori su pripremili meso, dok se ostatak sastojaka razlikovao od grupe do grupe. Uz tajne začine i puno dobre volje, odlične atmosfere i zabave nije nedostajalo.

Nakon trosatnog kuhanja, komisija koju su činili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, Stjepan Gregorinčić, Ella Prebeg i Barbara Krpić najviše bodova je dodijelila ekipi Rok 2 s glavnim kuharom Goranom Hadeljanom, zatim grupi Pajdaši koju je predvodio Danijel Hrustek i timu Štiri asi čija je glavna kuhača bio Miro Štampar.

Rekreativne seoske igre započele su nedugo nakon proglašenja najboljeg gulaša, a natjecatelji su svoje vještine pokazali u 6 različitih disciplina: pikado, viseća kuglana, gađanje čunjeva, nabacivanje kolutova, gađanje pračkom i bacanje potkove. 

Svaka se ekipa morala sastojati od 10 članova, od kojih su barem 4 bile žene. Grupe su osvajale bodove prema postignutom rezultatu u pojedinoj igri, a za prvo mjesto bilo je potrebno prikupiti 25 bodova.

Tako su se na treće mjesto plasirali gosti iz Rumunjske s osvojenih 20 bodova, srebrni s 23 boda bili su članovi KUU Zvon, dok je prvo mjesto osvojila ekipa Udruge Sport za sve. Sve tri prvoplasirane ekipe kući su ponijele pehare, dok su tri prvoplasirana pojedinca dobila medalje.

Treći dan održani su MOSTOVI FOLKLORNE TRADICIJE koji su započeli mimohodom u 17:30 od osnovne škole Tomaša Goričanca do Doma kulture u Maloj Subotici gdje je u 18:00 na pozornici ispred Doma kulture započeo program.

Na festivalu su se predstavili slijedeći KUD-ovi / ansambli / folklorne skupine:

1. KUD Belica – Belica
2. KUD Pregrada – Pregrada
3. KUU Voćin – Voćin
4. KUD Sveti Križ Začretje – Sveti Križ Začretje
5. FA Petrinjčica – Petrinja
6. KUU Seljačka sloga – Nedelišće
7. KUD Josip Lovretić – Otok
8. FA Middle School Badea Cirtan – Cirtisoara (Rumunjska)

Drugi dio proslave Dana općine započinje u petak u 17:00 otvorenjem Dječjeg vrtića Potočnica te svečanom sjednicom u 18:00 u Domu kulture u Maloj Subotici. Nakon sjednice proslava Dana općine seli se u veliki šator na nogometnom igralištu u Palovcu gdje će u petak goste zabavljati Crvena Jabuka i Tragovi.