Mjesec ožujak posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. U mjesecu ožujku, članice Kluba “Nova nada“ i Županijska liga protiv raka Čakovec, već niz godina provode humanitarnu akciju “Dan narcisa“, te na taj način žele potaknuti sve žene Međimurja da vode brigu o sebi i da redovito odlaze na mamografske preglede koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje. Karcinom dojke je prva bolest na ljestvici smrtnosti od zloćudnih tumora kod žena. Nažalost, male su mogućnosti prevencije, no bolest se može na vrijeme otkriti i liječiti.

U općini Mala Subotica ova humanitarna akcija, vrlo uspješno, provedena je minule subote (19.03.2016.). Sprovele su je članice Kluba Nova nada (klub žena liječenih od bolesti dojke) iz Male Subotice, Palovca, Držimurca, Strelca i Svetog Križa, a pridružile su im se i kolegice iz Donjeg Hrašćana,  Donjeg Pustakovca i Štefanca. U prikupljanju dobrovoljnih priloga i ove su im godine pomagale članice Udruge sportske rekreacije “Sport za sve“ Mala Subotica, Udruge žena “Palovčanke“ Palovec, žene Držimurca i Strelca, Kreativne udruge Svetokrišćani, Udruge žena Donji Hrašćan, Udruge žena Štefanec, Aktiva žena Donji Pustakovec, te članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Mala Subotica.

Sveukupno je prikupljeno 7.986,60 kuna i to u Maloj Subotici (na tri lokacije), 2.900,00 kuna, u Palovcu (na dva mjesta)  prikupljeno je 1.527,15 kuna, u Držimurcu i Strelcu 638,00 kuna, u Svetom Križu 580,00 kuna, u Donjem Hrašćanu 530,00 kuna, u DonjemPustakovcu 1.221,45 kuna, te u Štefancu 590,00 kuna.  Svoj veliki doprinos humanitarnoj akciji i ove je godine dao  Josip Kolarić iz Štefanca koji je poklonio stotinjak glinenih figurica koje su se dijelile uz narcise. Novac prikupljen prodajom cvijeća i ostalih predmeta koristit će se za rehabilitaciju oboljelih žena i ostalih članova klubova koji djeluju unutar Lige, kako bi povratak u normalan život, uz zloćudnu bolest, bio što uspješniji, a kvaliteta života sačuvana.

VELIKO HVALA svim dobrim ljudima koji su, na bilo koji način, pomogli u provođenju ove hvale vrijedne akcije.

Tekst i foto: Valentin Šipuš