Nikolina Virgej Pintar i tamburaški sastav Frikovi otvorili su jučerašnju svečanu sjednicu u Domu kulture povodom Dana općine Mala Subotica. Predsjednik Općinskog vijeća Mala Subotica Vladimir Mihalic naglasio je kako je u prethodnom razdoblju Vijeće donijelo mnoge važne odluke, pobrojao ulaganja te naglasio kako ostaje mnogo želja kao i daljnja afirmacija Zone poduzetništva Mala Subotica. – Pozivam na suradnju na tekućim i budućim projektima u našoj sredini te svim mještanima čestitam Dan općine – završio je Mihalic.

– Godina je obilježena gospodarskom krizom što se reflektiralo i na naš proračun, ali ne opet u tako velikom obimu. U protekle dvije godine uložili smo 9 milijuna kuna u Zonu poduzetništva Mala Subotica, a još je potrebno milijun kuna investicije. Ovih danas saznali samo da je nadležno ministarstvo za završetak odobrilo 500 tisuća kuna. U Zoni poduzetništva trenutno rade dva poduzeća koja zapošljavaju zajedno 620 radnika. Od toga, 610 zapošljava Haix obuća dok ostalih deset radi u Međimurje metalima. Novi investitor u našoj poduzetničkoj zoni je Solekum koji je kupio 3 parcele ukupne površine 9 tisuća metara kvadratnih – rekao je između ostalog načelnik Općine Mala Subotica Vladimir Domjanić.

Domjanić je spomenuo i demografsku sliku općine Mala Subotica. – 2001. godine imali smo 5.676 stanovnika, dok 2011. prema provedenom popisu stanovništva 5.667 što je 9 ljudi manje nego prije 10 godina. U romskoj populaciji u Piškorovcu 200 je stanovnika više. Jedan od razloga ove negativne statistike je i činjenica što u proteklih deset godina nismo imali na prodaju građevne parcele. Krenuli smo u izradu detaljnog plana, pa se planira izgradnja 40 parcela u Palovcu, 50 u Maloj Subotici…

Prioritet je izgradnja kanalizacije prema pravilima EU prema kojima bi na red za izgradnju došli tek 2020. godine. – Tako dugi period bez kanalizacije nije poželjan – naglasio je načelnik Domjanić.
 
Plan je udruženje sa okolnim općinama kako bi koncentracijom dobili mogućnost izgradnje kanalizacije do 2015. godine. – Imamo Jedinstveni upravni odjel u općini s najmanjim troškovima prema broju stanovništva, a to se očituje u 3 zaposlenika – spomenuo je Domjanić.

Prisutnima u Domu kulture Mala Subotica obratio se i župan Međimurske županije Ivan Perhoč: – čestitam vam Dan općine i želim da uživate u programu koji ste osmislili. Općina ste koja može biti zadovoljna s ostvarenim aktivnostima. Pratim rad Općinskog vijeća i smatram da je dobro da se korigirate, iznosite stavove, tražite najbolja rješenja. Nastavili ste projekte koje su započeli vaši prethodnici od kad ste došli na vlast što je pohvalno – rekao je župan Perhoč.

Uslijedili su nastupi, najprije su ispred KUU-a Zvon Josip i Marko izrecitirali kajkavsku poeziju „čega, sega“ čija je autorica Đurđica Jukić, a nakona nje KU Sobočanci pod voditeljskom palicom Vesne Hrgović otpjevali su splet Divna splitska noć. Mladi folkloraši KUU-a Zvon izveli su scenski prikaz „Bakina priča“ autorice Marije Jelenić i dobili najveći pljesak publike. Nakon njih na scenu su nastupile članice vokalno-pjevačke skupine Palovčanke sa pjesmom „Šetala se dva junaka u donji kraj“, pod vodstvom Slavice Švende i Krunoslava Lajtmana.

Između ostalih izvođača, prigodan program izveli su predstavnici udruga Pelud.Net iz Svetog Križa i Galovićev dom iz Peteranca (Koprivnica). Povodom godine voda i šuma, Siniša Novak recitirao je svoju pjesmu "Na križonjo zdenec", Bemian duet, Ana i Miroslav Betlehen u kompilaciji sa zdencom otpjevali su "Pjesma z drugoga brega", koju je Miroslav uglazbio prema stihovima pjesnika Frana Galovića. U drugom dijelu nastupa otpjevali su pjesmu "Stiha Drava čona nese" koju je također uglazbio Miroslav Betlehem prema stihovima Siniše Novaka, "Bela ruža". Poseban umjetnički dojam bio je prekrasan glas Ane Betlehem. Udruge Galovićev dom i Pelud.Net već duže vrijeme surađuju na zajedničkim projektima, a u Općini Mala Subotica nastupili su prvi puta. Nadamo se da ćemo ih još vidjeti…

Mlada pjevačica u usponu iz Štefanca, Ana Špes otpjevala je pjesmu „Zbog tebe“ koju je sama napisala, a producirao ju je Martin Turk. Do jeseni Ana planira izdati svoj prvi album.

Na kraju su načelnik općine Mala Subotica Vladimir Domjanić, zamjenica Danica Glad i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Mihalic po prvi puta dodijelili grb i plakete Općine Mala Subotica. Najprije su mladim košarkašicama iz Štefanca predvođenima trenericom Dejanom Balog, koje su sa Ženskim košarkaškim klubom Radost postale prvakinje Hrvatske, čestitali i dodijelili prigodne poklone. Među 14 prijavljenih kandidata, dobitnici Plakete, odnosno Grba Općine Mala Subotica su Dječji vrtić "Potočnica" za unapređenje predškolskog odgoja i obrazovanja, velečasni Đuro Vukalović za vjerski i kulturni doprinos, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Mala Suboticana čelu sa predsjednikom Josipom Halićem za doprinos soacijalizaciji branitelja i članova njihovih obitelji te Kulturno umjetnička udruga "Zvon" Mala Subotica za doprinos očuvanju kulturne baštine. Program svečane sjednice vodila je Jelena Juras. (Foto: Denis Posavec Chufta)

Nakon svečane sjednice svi su se zaputili u šatoru ispred Doma kulture u Maloj Subotici gdje se održala veselica u organizaciji Nogometnog kluba i Nogometne škole Spartak Mala Subotica. 
U subotu, 2. srpnja od 13 sati započinje natjecanje seniora Vatrogasne zajednice Međimurske županije, dok je za 19 sati predviđeno proglašenje i objava rezultata. Nakon natjecanja, u šatoru je organizirana vatrogasna zabava uz grupu Albatros u organizaciji DVD-a Mala Subotica. 
Nedjeljni dan započinje budnicom Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica. Sveta misa započinje u 11 sati na koju će od Doma kulture pješice doći svečanim mimohodom. 
U 13.30 sati započinje Općinski turnir u velikom nogometu na kojem sudjeluju svi općinski nogometni klubovi. Nakon turnira organizirana je zabava pod šatorom uz živu glazbu.   

Raspored:   13.30 NK Dinamo – NK Eko 14.15 NK Omladinac – NK Romska vatra 15.00 NK Jadran – NK Dinamo 15.45 NK Spartak – NK Omladinac 16.30 NK Eko – NK Jadran 17.15 NK Romska vatra – NK Spartak 18.00 Za 3. mjesto: skupina A drugi – skupina B drugi 19.15 Za 1. mjesto: skupina A prvi – skupina B drugi