Inovator iz Male Subotice na ideju je došao kad su njegovu suprugu nakon nesreće počeli mučiti bolovi u vratu
U dvorani za vježbanje na odjelu fizikalne medicine Županijske bolnice u čakovcu postavljena je sprava za fizikalnu terapiju kralježnice koju je osmislio, patentirao i izradio Josip Lončarić (73) iz Male Subotice.

Lončarić je član Udruge inovatora Međimurja Inome. Za spravu za istezanje vratne kralježnice nagrađen je proteklih godina na više sajmova, a proglašen je i najboljim inovatorom Međimurja za 2010. godinu.

Na ideju je došao, kad su njegovu suprugu nakon nesreće počeli mučiti bolovi u vratu. Iako nema veze s medicinskom strukom, taj umirovljeni vozač izradio je pokretnu spravu na kojoj je naprava za mjerenje istezanja, zahvaljujući kojoj se postupak više ne mora obavljati "odokativno".

Josip Lončarić i sprava za istezanje vrata

Vrat se isteže u sjedećem položaju, a može se koristiti u fizikalnoj terapiji u liječenju vratnog dijela kralježnice. Josip Lončarić stalno usavršava svoj spravu, no zasad nema naznaka da bi mogla u masovnu proizvodnju. To je i najveći problem inovatora. Imaju sjajne ideje, ali za masovnu proizvodnju kod hrvatskih tvrtki uglavnom nema interesa. Josip Lončarić pak, veli, nema novac da bi sam krenuo u poslovni pothvat.

– Zvao sam bolnice, liječnici su zadovoljni i kažu da bi im sprava dobro došla, no svi bi da im spravu darujem. Nitko je ne bi platio – kazao je Josip Lončarić, koji se ponovno odlučio na donaciju čakovečkoj bolnici, pa će se njegovim izumom koristiti tamošnji pacijenti. (Izvor: Agencija Vlm/eMedjimurje.hr)