Kamerom stvaramo priče…

Mladi filmaši naše škole ove su godine ostvarili uistinu velik uspjeh i imaju pregršt razloga za slavlje. Naime, već nekoliko godina šalju svoje filmove na Smotru hrvatskog školskog filma i na Reviju filmskog stvaralaštva djece (u organizaciji HFS-a) i uvijek se vrate s nagradama. No, ova je godina uistinu bila posebna za njih. Gdje god su se pojavili sa svojim filmovima bili su pohvaljeni i nagrađeni. Svaka njihova priča dirnula je svaki žiri.

Medijska grupa okuplja učenike od 5. do 8. razreda koji su pokazali veliku želju i volju za učenjem o filmu i snimanju filmova. Gdje ima volje ima i dobrih ideja koje su nam se nametale same od sebe. Prvi film koji smo snimili u prošloj školskoj godini bio je film Recept zdravlja, a radili smo ga u sklopu projekta Vrtim zdravi film. Duhovita je to priča  koja nam daje recept za bolji, zdraviji i dulji život. Snimili su ga učenici 8.b razreda uz pomoć članova dramske skupine Ivana Dodleka i Franje Križaića.

Početkom prošle školske godine u našu je školu došao i novi učitelj glazbene kulture Hrvoje Krištofić i naravno da se javila ideja da filmom pokažemo njegovu svestranost. Tako je nastala TV-reportaža Život s glazbom. Snimile su ga učenice tadašnjeg petog i šestog razreda.

Tijekom školske godine stigao je poziv na HRT-ov projekt Drugi u kojem su tražili da prikažemo nekog učenika u našoj školi koji je po nečem poseban. Uz veliku podršku naše ravnateljice Đurđe Horvat odabir je pao na učenicu Severinu Lajtman koja je jako talentirana kad je riječ o recitacijama. Iako joj životni uvjeti nisu blistavi uz pomoć svog mentora Božidara Vadlje trudi se biti što bolja. Iznimno uspješan dokumentarni film Naša Seve snimile su učenice 8.a razreda. I naravno valja napomenuti da je film odabran od strane Programa za djecu i mlade HRT-a u konkurenciji od 200 radova iz više od 150 škola.

Festivali i nagrade

Ovogodišnja 4. po redu Smotra hrvatskog školskog filma održana je u Velikoj Gorici u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Bilo je prikazano četrdesetak filmova, a Predsjednik Povjerenstva, Krešimir Mikić, izrekao je samo riječi hvale učenicima i njihovim mentorima za ovogodišnje filmove.

Naša se škola na Smotri predstavila sa svoja dva filma Život s glazbom i Naša Seve. Nakon odgledanih projekcija prosudbeno povjerenstvo odjavilo je deset filmova na DVD-u, a među njima našao se i naš film Naša Seve. Trodnevni boravak bio je osim projekcija ispunjen i okruglim stolovima učenika i mentora, razmjenom iskustava i naravno druženjima gdje su nastala nova nerazdvojna prijateljstva.

Revija filmskog stvaralaštva djece

54. Revija filmskog stvaralaštva djece se ove godine održala u prekrasnoj Makarskoj od 5.-8. listopada. Naša medijska grupa se i na reviji predstavljala sa dva filma, Naša Seve koji je otvorio reviju i filmom Život s glazbom.  Nagrađen je film “Život s glazbom“ sa strane stručnog (3.nagrada) i dječjeg žirija (2.nagrada). Prema riječima stručnog žirija pozitivna je to priča o osebujnom omiljenom učitelju i glazbeniku koji svojom ljubavlju prema glazbi inspirira svoje učenike. Uz gledanje projekcija dječjih filmova i razmjenu iskustava pratila nas je dosadna kiša, ali nas nije zaustavila da istražimo sve gradske kutove Makarske. Nije nedostajalo sunca i opuštenih razgovora uz more.

Grand PRIX za Našu Seve

I kao šećer na kraju stigla je nagrada Grand PRIX na Malom DOKUartu u Bjelovaru. Od prijavljenih 40 dokumentarnih filmova osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske u uži izbor ušlo je osam filmova koji su prikazani na završnoj projekciji u petak 14. listopada 2016. godine. Mali DOKUart dodjeljuje tri nagrade te Grand PRIX za najbolji dokumentarac. Upravo je naš film Naša Seve dobio Grand Prix te je proglašen najboljim dokumentarnim filmom i osvojio novčanu nagradu od 5000,00 kuna. Naše filmašice i naša zvijezda filma Severina Lajtman bez koje ne bi bilo ni filma uz veliki pljesak dobile su i mnogo pohvala i čestitki.

Festival o pravima djece

Film Naša Seve bio je prikazan i na 8. Festivalu o pravima djece. To nam je bila još jedna potvrda da je film uistinu dobar i da smo uspjeli u tome da prikažemo koliko je Severina uistinu posebna djevojčica. I da nema veze tko si i gdje si rođen, bitno je što radiš i koliko se trudiš. Film je pogledalo više od 6000 djece i mladih diljem Lijepe naše.

Svih tih uspjeha ne bi bilo bez stručnog i predanog rada učiteljica Ive Mihalic Krčmar i Nikoline Hampamer. I naravno nikako bez vrijednih i marljivih članova medijske skupine koji s veseljem dolaze na naša filmska druženja. To su: Valentina Lacković (6.a), Doroteja Lisjak (7.a), Viktorija Rebernik (6.c), Gabriela Bratić, Lana Lacković, Tihana Lozer, Marta Novak, Mia Vugrinec (8.a), Franka Benkus, Fran Glad, Hana Horvat, Fran Kocijan, Sara Mihalic, Martina Novosel (8.b) i Ema Rošanić (8.c).

Mnoga putovanja, nova prijateljstva, zabava i smijeh koji se čuje iz naše male i tople prostorije zainteresirali su i nove mlade snage koji su nam se pridružili u ovoj školskoj godini. Spremni smo za nove filmske priče.

 

Prenosimo sa stranica Osnovne škole, autor(NH)