SOBOČKI FAŠJEK 2015

 Program i raspored događanja:

U petak 13.02.2015. u 15: 00 sati maškori preuzimaju Općinu(skidanje općinske zastave sa zgrade Općine i postavljanje službene fašječke zastave)

U nedjelju 15.02.2015. MIMOHOD MAŠKORA I MASKENBAL

Povorka će krenuti u 14 sati iz mjesta Palovec(sa „Paloskog cepaša“) uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra Mala Subotica do Doma kulture u Maloj Subotici gdje će na bini biti održan performans i predstavljanje maškara po skupinama i pojedinačno, proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i priznanja, suđenje te spaljivanje Fašjeka. Razigrano fašničko druženje uz muziku,  krafne,  kuhano vino i čaj te slatkiše, nastavit će se MASKENBALOM u restoranu Fortuna uz veselu svirku muzičkog benda i Puhačkog orkestra Male Subotice.

Manifestacija je otvorenog  te pozivamo i maškare van Općine Mala Subotica.

Ove godine, po 1. puta, gostuje skupina KURENTI iz Občine Starše u Sloveniji.

Svi koji će se odazvali konkuriraju za nagrade s time da prije nego li povorka krene  žiri (od 5 članova) će svim maškarama i maškaranim grupama  podijeliti natjecateljske brojeve.

Kategorije maski koje se nagrađuju:

 1. Najoriginalniji kugač odnosni kugači
 2. Najbolja pojedinačna dječja maska
 3. Najbolja pojedinačna odrasla maska
 4. Najbolja grupna maska odrasli
 5. Najbolja dječja grupna maska

Kriteriji za odabir najbolje grupne maske:

 1. Aktualnost / originalnost / tradicija
 2. Ulični performans
 3. Kreativnost
 4. Masovnost

Kriteriji za odabir najbolje pojedinačne dječje / odrasle maske:

 1. Aktualnost / originalnost / tradicija
 2. Ulični performans
 3. Kreativnost

Nagrade:

 1. Najoriginalniji kugač odnosno kugači – 400,00 kn
 2. Najbolja pojedinačna dječja maska – 200,00 kn
 3. Najbolja pojedinačna odrasla maska – 200,00 kn
 4. Najbolja grupna maska odrasli – 500,00 kn
 5. Najbolja dječja grupna maska – 500,00 kn

POVIJEST MANIFESTACIJE

Fašnička povorka u Maloj Subotici ima tradiciju koja seže još u vrijeme između 2 velika rata.
Nemamo točnih podataka o samim počecima, ali i najstariji žitelji pamte da je povorke oduvijek bilo i da su se još kao mala djeca oblačili za fašničku povorku željni igre, smijeha i zabave.
Bila je to, a tako je i danas, manifestacija koja je okupljala stanovništvo područja, prije župe Sobotica, a danas Općine Mala Subotica.

„SOBOČKI KUGAČ“ – maska pojedinačna je maska, a kugači se najčešće kreću u grupama. Nije strogo definirana, tj. slobodnije je forme, ali elementi koji je definiraju su: prije svega moraju pobuditi čim veći strah kod dekli i djece. Zbog toga što su kugači razagajali djecu, mlade dekle i snehe te ih pokušavali dohvatiti šibom po nogama i namazati sađom, koju su obično nosili u posebnim vrečicama i džepovima odjeće. Glava je prekrivena vrećom ili maramom sa otvorima za oči i usta, obučeni su „u ono kaj se doma našlo“ i najčešće napunjeni slamom. Zbog jačeg dojma bili su opasani kroskim(za krave) ili bikoskim lancima te vojkama. Na lance se obično vješalo zvonce. No najvažnija je ipak bila šiba od koje su se deklama crvenile pozadine kud god bi kugači prošli.

Facebook:  SobočkiFašjek

Himna i sužbeni video Sobočkog fašjeka “Sobočki kugači”

Plakat SF2015 - mala