Fašnička povorka u  Maloj Subotici ima tradiciju koja seže još u vrijeme između 2 velika rata.

Točnih podataka o samim počecima nema ali i najstariji žitelji pamte da je fašničke povorke oduvijek bilo i da su se još kao mala djeca oblačili za fašničku  povorku željni igre, smijeha i zabave.

Bila je to, a tako je i danas, manifestacija koja je okupljala stanovništvo s područja tadašnje župe Sobotica, a danas Općine Mala Subotica.

Zbog duge tradicije i značaja koji ta manifestacija ima za žitelje Općine, prošle godine odlučilo se cijeloj manifestaciji dati veći značaj, obogatiti je sadržajem te je učiniti  prepoznatljivom, odnosno „brendirati“ je. Osnovan je Organizacijski odbor koji je krenuo u realizaciju toga. Manifestacija je dobila naziv „SOBOčKI FAŠJEK“.

Za maskotu Sobočkog fašjeka odabrana je tradicionalna maska koja je najviše obilježila cijeli period održavanja, a to je „SOBOčKI KUGAč“. Maska Sobočkog kugača nije strogo definirana, tj. slobodnije je forme ali bitno je da pobudi što veći strah kod djevojaka i djece jer su nekad Kugači rastjeravali djecu, «dekle» i «snehe» te ih pokušavali dohvatiti šibom po nogama i  namazati «sađom» koju su obično nosili u posebnim vrećicama ili džepovima. Glava Kugača bila je prekrivena vrećom ili maramom s otvorima za oči i usta, a bili su obučeni u „ono kaj se doma našlo“ te najčešće napunjeni slamom. Zbog  jačeg dojma bili su opasani lancima za krave te «vojkama». Na lance se obično vješalo zvonce. No, najvažnija je ipak bila šiba od  koje su se «deklama» crvenile pozadine kud god bi Kugači prošli.

Osim maskote definiran je i MEŠTER SOBOčKOG FAŠJEKA  koji je dobio svoje odijelo sastavljeno od crnog fraka, crvenih hlača, cilindra, velike crvene mašne i lente u boji zastave. U slučaju lijepog vremena vozit će se u «koleslinu» s konjima ispred «fašjenske» povorke.

SOBOčKI FAŠJEK dobio je i svoju ZASTAVU, jedna manjeg formata nositi će se ispred povorke, a druga veća mijenjati će općinsku zastavu u dane Fašjeka, zatim dobio je svoju HIMNU za koju je tekst  napisala domaća pjesnikinja Ružica Jukić, a u tonskom studiju Jazbina u Maloj Subotici obradit će je i snimiti tamburaški sastav Frikovi. Također Sobočki fašjek dobio je i svoj profil na Facebook-u.

 

 

SOBOčKI FAŠJEK 2013. održati će se u nedjelju 10.veljače 2013.godine uz pokroviteljstvo Općine Mala Subotica. Otvorenog  je tipa te su pozvane i maškare van Općine Mala Subotica. Fašjenska povorka krenuti će u 14 sati iz mjesta Palovec, lokacija: Palovski cepaš, uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica. Svi  uzvanici koji prije kretanja povorke preuzmu natjecateljski broj konkuriraju za novčane nagrade u sljedećim kategorijama:

1.      Najoriginalniji kugač odnosni kugači

2.      Najbolja pojedinačna dječja maska

3.      Najbolja pojedinačna odrasla maska

4.      Najbolja grupna maska odrasli

5.      Najbolja dječja grupna maska .

 

Kriteriji za odabir najbolje grupne maske su:

1.      Aktualnost / originalnost / tradicija

2.      Ulični performans

3.      Kreativnost

4.      Masovnost.

 

Kriteriji za odabir najbolje pojedinačne dječje / odrasle maske su:

1.      Aktualnost / originalnost / tradicija

2.      Ulični performans

3.      Kreativnost.

 

Ocjenivački žiri sastoji se od 5 članova:

1.      Nina Cmrečak iz Male Subotice,  predsjednica žirija

2.      Ana Marija Korent  iz Štefanca

3.      Melita Sečan iz Svetog Križa

4.      Željko Agejev iz Palovca

5.      Jasmin Herman, predstavnik naselja Držimurec i Strelec.

 

Po dolasku povorke na bini kod Doma kulture Mala Subotica biti će održan performans i predstavljanje maškara po skupinama i pojedinačno, proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i priznanja, suđenje te spaljivanje Fašjeka. Razigrano «fašjensko» druženje uz muziku,  krafne,  kuhano vino, čaj te slatkiše, nastavit će se MASKENBALOM u restoranu Fortuna uz popularne cijene i živu muziku.

 

Pozivaju se  građani koji neće aktivno sudjelovati u «fašjenskoj» povorci već će biti u ulozi gledatelja neka na sebe stave neki znak Fašjeka kako bi pridonijeli što boljem «fašjenskom» ozračju te bili veseli domaćini svakomu tko, makar na kratko, bijeg od današnjeg ubrzanog i stresnog života traži u ludiranju, smijehu i plesu.

 

 

                                                                                                    Organizacijski odbor za Sobočki Fašjek

                                                                                                            Dragutin Branilović, predsjednik