S C H Ö N S T A T T S K O  S V E T I Š T E  M A J K E  T R I P U T  D I V N E

M A L A  S U B O T I C A

U Maloj Subotici, nedaleko od Čakovca, posvećeno je 22. kolovoza 2009. prvo Hrvatsko Šenštatsko svetište, jedno od dvjestotinjak identičnih svetišta na svih pet kontinenata.

Ne trebamo ići daleko u povijest kako bismo se uvjerili da je Marija duboko u vjeri svakog Hrvata katolika. Tolika svetišta svjedoče u prilog tome: Marija Bistrica, Trsat, Sinj, Aljmaš…

Svetište u Maloj Subotici posvećeno je Majci Triput Divnoj, Kraljici i Pobjednici Schönstattskoj. Je li ono još jedno u nizu gdje se okupljaju Marijini štovatelji na pobožnost? Ne, nipošto samo to! Ono je posebno, ono je milosno mjesto gdje nas Majka i Kraljica odgaja za nove ljude u novoj zajednici. Godine, 2014, točnije 18. listopada, Međunarodna schönstattska obitelj slavit će 100. rođendan. Sve je počelo u malom mjestu Vallendaru (kod Koblenza) uz Rheinu gdje se nalazi izvorno svetište (Prasvetište). Svećenik palotinac, Joseph Kentenich, 18. listopada 1914, na početku ratnog vihora, okupio je gimnazijalce kojima je bio duhovnik i započeo jednu duhovnu avanturu kojoj tada nije slutio zamah svjetskih razmjera. Zamolili su Mariju da se nastani u maloj napuštenoj i obnovljenoj kapelici svetog Mihaela. Zapravo je otac Kentenich svoju ideju o novom čovjeku u novoj zajednici pokušao ostvarivati poticanjem mladića da s Majkom Božjom sklope Savez ljubavi te da ih Ona odgaja u slobodne i čvrste svećeničke karaktere. Gospodin dijeli po svojoj Majci u Prasvetištu i u 200-tinjak identičnih svetišta na svim kontinenata, kao i u svetištu u Maloj Subotici su:   

  1. ·  Milost udomljenja – budući da mnogi danas nemaju svoj zavičaj ni duhovni ni lokalni u srcu naše Majke pronalaze ga osobno ljubljeni i zaštićeni od usamljenosti, ravnodušnosti i hladnoće modernog svijeta. 
  2. ·  Milost unutarnje preobrazbe – njome Majka Božja u svakoj osobi živog Krista, u svetištu su corazón. našeg  srca.
  1. · Milost apostolskog poslanja – nas Majka oblikuje u apostole Božjeg kraljevstvaen u okolini u kojoj živimo i radimo.

S vremenom se iskristalizirala svrha pokreta: vjerske i moralne obnove svijeta .Crkve s ciljem: novi čovjek u novoj zajednici. Pokret je organiziran prema riječima utemeljitelja da svatko može imati svoje mjesto u pokretu: mladi, obitelji, muškarci, žene, majke, djeca, bolesnici, svećenici (svećenički kandidati) i redovnici koji se bore za ljudsku i kršćansku formaciju čovjeka današnjice. Iz svega rečenog, vidljivo je da ovo svetište u Maloj Subotici nije još jedno u nizu marijanskih svetišta, nego je to centar i središte šenštatske duhovnosti kojoj je krajnji cilj svetost svakodnevice s povjerenjem u Božju providnost po uzoru na Mariju. Majka Božja nas uvijek želi uvoditi u sve dublju ljubav prema Ocu, Sinu i Duhu Svetome. Stoga imamo razloga sa zahvalnošću reći: Ona je uistinu jedna divna žena i majka – koja Vas sa mnogo ljubavi čeka u svom svetištu!

U sklopu šenštatske duhovnosti, nudi se niz susreta, duhovnih obnova, zajedničkih pobožnosti. Tako šenštatska duhovnost nudi susrete Liga majki, Liga obitelji, susreti djevojčica, Akciju Hodočasničke Gospe. Ravnatelj našeg svetišta u Maloj Subotici je pater Christoph Horn.

Svi ste pozvani da budete dio ove obitelji! Dobro nam došli! 

Više o Hrvatskoj Schoenstattskoj obitelji / Schoenstattskoj duhovnosti možete pročitati na www.hso.hr.

Informacije iz Svetišta:

KLANJANJE – svaki četvrtak
MARIJANSKA POBOŽNOST – svake subote

Ključeve Svetišta i informacije možete dobiti na br. tel.:
-Držanić Marija i Franjo 040 631 491 ; 098 947 8818
-Miljančić Ružica 040 631 178
-Škvorc Ljubica i Josip 040 631 342 ; 098 241 716
-Mikac Vera 098 972 7185

Informativni listići:

kolovoz 2015.

rujan 2015.

listopad 2015.

studeni 2015.:

vanjske straneunutarnje straneduše jedinstva

kolovoz 2016.

vanjske strane,  unutarnje strane

(letak: proslava u Svetištu 15.-22.08.2016.)

poziv-8.obljetnica šenštatskog svetišta (26.8.2017.)

Galerija slika: