U ponedjeljak 24. studenoga 2014. u 18 sati u Dvorani Zrinski/Scheier u Čakovcu Državni arhiv za Međimurje u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom predstavit će 1444 digitaliziranih listova arhivskoga gradiva povijesti Pavlinskog samostana Sv. Jelene (Helene). Riječ je o projektu financiranom od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Gradivo sadrži darovnice i potvrde darovnica za samostanske posjede od kraja 14. do samog početka 19. stoljeća koji obuhvaćaju veći dio gornjeg Međimurja (od Štrigove do Čakovca) te ostale spise koji reguliraju pravno-imovinske odnose. Među gradivom se posebno ističu dokumenti članova obitelji Zrinski, obitelji Nagyfalussy te samostanski inventari.

Gradivo je digitalizirano sukladno redoslijedu prema kojem se nalazi sređeno u arhivskom fondu te će biti dostupno putem mrežnih stranica za buduća istraživanja povijesti Hrvatske i Međimurja.

O samom projektu govorit će ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Vlatka Lemić te načelnik Odsjeka za starije i vojno arhivsko gradivo HDA mr. sc. Ladislav Dobrica.

U sklopu programa nastupit će Ženski vokalni sastav Stridonne

Veselimo se vašem dolasku!

Državni arhiv za Međimurje

 

na slici:
Pogodba između Martina Borkovića, generalnog vikara pavlina i Pavla Ivanovića, priora samostana sv. Jelene pokraj Čakovca, s jedne strane te Nikole Zrinskog, s druge strane, pred Tomom Mikulićem, osobom kraljeve nazočnosti, koja se tiče vinograda zvanog Ručićev vinograd. Prema nagodbi Nikola Zrinski će za taj vinograd, koji je samostanu prodao Juraj Ručić, a službenik Zrinskog zauzeo, isplatiti 300 talira, a samostan će mu prepustiti taj vinograd. (1. studenoga 1646, Požun)

Copyright © 2014, Državni arhiv za Međimurje. Sva prava pridržana.

unnamed