U petak 1. srpnja započelo je obilježavanje dana Općine Mala Subotica.

U sam program uključene su mnoge udruge s područja općine – Lovačko društvo Prepelica, podružnice umirovljenika Mala Subotica i Palovec, udruga Sport za sve, Šahovski klub Dinamo Palovec, Ekološka udruga Sveti Rok Benkovec, Sportsko ribolovno društvo Šaran, i nogometaši NK Spartak Mala Subotica, NK Dinamo Palovec, NK Omladinac Držimurec-Strelec, Puhački orkestar općine Mala Subotica, Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata i druge.

U petak je između 8 i 10 sati bilo priređeno besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi od strane djelatnika Crvenog križa. Mjerenju krvnog tlaka i šećera odazvao se veliki broj mještana. Medicinsku ekipi činili su Katarina Matulin, Alenka Novak, Ana Novak i Antun Halić.

Upriličen je i doček umirovljenika iz slovenske Općine Starše. Dočekali su ih umirovljenici podružnice Mala Subotica i podružnice Palovec te načelnik općine Mala Subotica Vladimir Domjanić uz predsjednika podružnice umirovljenika Palovec Franju Obadića te predsjednicu podružnice umirovljenika Mala Subotica Mariju Juras. Posjetili su i lipu koju su Slovenci ranijih godina posadili kod Doma kulture i iskoristili za zajednički snimak.

Druženje je nastavljeno sportskim igrama na odbojkaškom igralištu USR Sport za sve u organizaciji Podružnice umirovljenika Mala Subotica i Podružnice umirovljenika Palovec.

Ovim putem donosimo i rezultate:
Viseća kuglana: Žene: 1. Viktorija Posavec, 2. Marija Kapelari, 3. Marija Kacjan. Muškarci: 1. Zlatko Brumec, 2. Drago Perenc, 3. Antun Perenc
Bacanje potkove: Žene: 1. Rozalija Mihalic, 2. Katarina Anderlin i 3. Nada Lovrenčić. Muškarci: 1. Antun Perenc, 2. Stjepan Kapelari i 3. Franc Furek.
Pikado: Žene: 1. Marija Kapelari, 2. Marija Kacjan, 3. Nada Lovrenčić. Muškarci: 1. Dušan Kerhe, 2. Franc Furek, 3. August Pintar.
Nabacivanje kolutova: Žene: 1. Jelica Držanić, 2. Rozalija Mihalic, 3. Zdenka Taradi. Muškarci: 1. Antun Perenc, 2. Vladimir Piknjač i 3. Antun Papež.

Suci: Marija Krčmar, Rozalija Mihalic, Slavica Perenc, Antun Perenc
Voditelj natjecanja: Valentin Šipuš. Kuhar gulaša: Željko Agejev.

Umirovljenici triju društava posjetili su i Schoenstattsko svetište i razgledali okoliš. Vera Mikec se potrudila da Slovencima objasni kako je došlo do osnivanja i do izgradnje kapele i ostalih objekata.

U petak je održana i svečana sjednica Općine Mala Subotica s kulturno-umjetničkim programom u Domu kulture. Program su otvorile Palovčanke koje su otpjevale državnu himnu pod stručnim vodstvom profesora Krunoslava Lajtmana i pratnjom na klaviru Martina Lajtmana.

Za govornicu je prva bila najavljena Danica Glad – predsjednica Općinskog vijeća Male Subotice. Slijedio je govor načelnika općine Vladimira Domjanića koji se osvrnuo na sve ono što se do sada napravilo, što je još u planu i koji su projekti u samoj realizaciji ili će biti u skorije vrijeme realizirani. A riječ je dobila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

U kulturno-umjetničkom programu su nastupili mališani dječjeg vrtića Potočnica, Tamburaški sastav KUU Zvona župne zajednice Mala Subotica, Tino Jelenić s pjesmom Drovsko zloto, Emi Sečan, Severina Lajtman, dječja skupina folkloraša KUU Zvon. Zaslužni mještani dobili su svoje zahvalnice, plakete i priznanja.

Program je vodio Željko Sokač iz Preloga.

Nakon završetka programa druženje je nastavljeno pod velikim šatorom uz domjenak koji je bio priređen za sve prisutne kako goste tako i mještane. Za svirku i zabavu pobrinula se grupa Aquarius.

U sklopu Dana općine Mala Subotica u subotu 2. srpnja ispred tamošnjeg Doma kulture, održano je kulinarsko natecanje u pripremanju gulaša. Organizaciju je preuzela Ekološka udruga Sveti Rok Benkovec.

Svatko prema svojoj recepturi ukusno jelo ‘na žlicu’ pripremalo je 11 ekupa: UDVDR – ogranak Mala Subotica, SRD ‘Šaran’ Mala Subotica, Puhački orkestar općine Mala Subotica, Ekološka udruga ‘Sveti Rok Benkovec’ s dvije ekipe, Udruga Schoenstattska obitelj, Pajdoši, DVD Držinurec-Strelec, USR ‘Sport za sve’, Nogometna škola ‘Spartak’ i NK ‘Spartak’ – Mala Subotica.

Kuhare i one koji su s nestrpljenjem čekali da jela budu gotova ispred organizatora pozdravio je Ivan Novak rekavši da pravila nema osim što svaka ekipa dobiva 3 kg svinjskog mesa. Sama priprema je trajala puna tri sata, a žiri u sastavu Antun Poje, Zlatko Zadravec i Marija Knezić nakon kušanja nije imao lagan zadatak.

Najboljim gulašem proglašen je onaj koji su su spravili članovi DVD-a Držimurec-Strelec. Pobjednička trojka bila je u sastavu Stjepan Dodlek, Davor Dodlek i Vlado Patafta. Udruga Sveti Rok Benkovec (Hadeljan, Zvonko Kalamari, Željko Hatlak) osvojila je drugo mjesto dok su članovi i NK ‘Spartak’ Mala Subotica (Ivan Dominić, Franjo Puklek i Zoran Herman) bili treći.

Pripreljemi gulašima bili su osim žirija oduševljeni i brojni degustatori.

U subotu i nedjelju, odigran je i dvodnevni nogometni turnir povodom Dana Općine Male Subotice.

Rezultati:

Dinamo Palovec pobijedio Spartak 4:0, a Omladinac iz Držumurec – Strelca je pobijedio Spartak 1:0. Dinamo Palovec je u finalu pobijedio Omladinac Držimurec –  Strelec 5:3.

Načelnik Općine Mala Subotica Vladimir Domjanić predao je pehar kapetanu Dinama Filipu Jančecu i najboljem strijelcu Davoru Štroku.

Tekst: Franjo Mesarić Frenki

Galerije slika:

Svečana sjednica, mimohod i Sveta misa

Kuhanje gulaša

Nogometni turnir

Šahovski turnir