U nedjelju, 19. veljače 2012. godine održana je općinska manifestacija «Sobočki fašjek 2012.» u organizaciji mjesnog odbora Mala Subotica, a pod pokroviteljstvom Općine. Fašnička povorka krenula je od Domino bara u Palovcu u 14 sati uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica prema Domu kulture Mala Subotica. Velikom odazivu maškara i posjetitelja zasigurno je doprinijelo lijepo vrijeme, ali i najavljeni noviteti u ovogodišnjoj manifestaciji. Jedan od njih je svakako vožnja «Fašjeka» u metalnoj gajbi u zaprezi poni konjića, u aranžmanu Josipa Lončarića i obitelji Darka Blažone iz Male Subotice i nekih članova DVD-a Sveti Križ. Sudionike vesele fašničke povorke s velikom je pozornošću cijelim putem pratio žiri i ocjenjivao njihovu aktualnost, originalnost, ulični performans, kreativnost i masovnost kod grupnih maski jer su svi sudionici povorke konkurirali za nagrade u pojedinim kategorijama.

Žiri se sastojao od 5 članova pojedinog mjesta Općine i konačnu odluku o dobitnicima nagrada donio je nakon predstavljanja maski na bini ispred Doma kulture Mala Subotica. Pri dolasku povorke na cilj načelnik Vladimir Domjanić, iako nerado, predao je općinski ključ Franji Mesariću-Frenkiju, voditelju programa. Predstavnik organizatora ovogodišnjeg «Sobočkog fašjeka», Dragutin Branilović uručio je nagrade najboljima.

Nagradu za najoriginalnije «Kugače» u iznosu od 300 kuna dobili su 2 Lovra iz Male Subotice. Maska «Steve Urkel» iz serije «Pod istim krovom» koju je nosila Iva Blažona iz Male Subotice nagrađena je, kao najbolja pojedinačna dječja maska, s 200 kuna. Nagrada za najbolju pojedinačnu odraslu masku u iznosu od 300 kuna pripala je Filipu Cirkvenčiću iz Male Subotice za masku «Dama u šlafrogu». Nagrada za najbolju grupnu masku u iznosu od 500 kuna dodijeljena je Udruzi mladih Držimurec-Strelec za masku «Pirati s Kariba».

Žiri priznaje da je odradio težak posao jer je bilo puno «dobrih» maski, ali najteže im je bilo odrediti pobjednika u kategoriji najbolje grupne maske gdje je Udruga mladih Držimurec-Strelec sa svojom, prekrasno koncipiranom i razrađenom maskom «Pirati s Kariba» tijesno odnijela pobjedu ispred ekipe iz Male Subotice koje je na jednom pokretnom mjestu objedinila skoro sve negdašnje tradicionalne seoske radnje, razrađene do najsitnijih detalja.

Djeci i njihovim tetama iz Dječjeg vrtića «Potočnica», kostimiranim u 3 šarene grupne maske: Leptirići, Mrkvice i Mišići, dodijeljeno je Priznanje za sudjelovanje na «Sobočkom Fašjeku 2012.». Osim nagrađenih maski bile su tu još grupne maske: «Licitarska srca» iz Pribislavca, «Žene z Dekanovca», «Hrvatske pčelice» – Udruge Sport za sve, «Mumije» – Udruge mladih Palovec, «Lovac i Crvenkapica» – Udruge žena Štefanec, «Hula-Hula» – Udruge žena Palovčanki, šarena maska ribičkog društva Šaran Mala Subotica, "Elvisovci" – Udruge mladih Štefanec, te «Kugači» iz svih naselja Općine.

Bilo je tu još puno pojedinačnih šarenih, domišljatih, veselih, strašnih dječjih i odraslih maski koje su doprinijele bogatstvu fašničke povorke. Spaljivanje «Fašjeka» koji je kriv za sve nedaće u Općini, uslijedilo je pri samom kraju programa, uz stalni nadzor njegovih čuvara, članova DVD-a Sveti Križ. Razigrano fašničko druženje nastavilo se uz muziku, krafne, kuhano vino i čaj te slatkiše. Uz organizaciju mjesnog obora Mala Subotica, ova manifestacija ne bi u potpunosti uspjela bez našeg «provjerenog» voditelja Frenkija, glazbene podrške Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica, Radovana Reifa te Vladimira Vrbanca iz Male Subotice, bez članova DVD-a Mala Subotica koji su odradili tehnički dio dopremanja, postavljanja bine i regulacije prometa oko Doma kulture Mala Subotica, bez djelatnika Prometne policije koja je osiguravala nesmetano kretanje fašničke povorke, bez žirija koji je morao «presuditi» nekim sudionicima, bez Josipa Lončarića iz Male Subotice koji se potrudio izraditi «Fašjeka» i njegovo prijevozno sredstvo, bez članica udruge «Sport za sve» koje svake godine svesrdno dijele krafne i slatkiše, bez neumornih članova UDVDR-a ogranka Mala Subotica, koji već tradicionalno kuhaju i dijele vino i čaj te bez Valentina Šipuša iz Male Subotice koji je doprinio svojim profesionalnim foto zapisom cijelog događanja.

Načelnik Vladimir Domjanić zahvaljuje se svim sudionicima ove manifestacije na trudu i sudjelovanju te ih poziva da mogu već početi s pripremama za  «Sobočki fašjek 2013.».


Sve fotografije pogledajte u našoj galeriji:  Galerija 1 (foto: Denis Posavec) i Galerija 2 (foto: Valentin Šipuš).