Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina) koje je provedeno od studenog 2018. do ožujka 2019. godine.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu:

  • godišnje izvršenje proračuna za 2017.;
  • polugodišnje izvršenje proračuna za 2018.;
  • prijedlog proračuna za 2019.;
  • izglasani proračun za 2019. i
  • proračunski vodič za građane za 2019.

U Međimurskoj županiji ocjenom 5 ocijenjena je Međimurska županija, grad Prelog, te 13 općina, 4 više nego 2018. godine, od kojih posebno izdvajamo Općinu Mala Subotica koja je transparentno na svojim stranicama istaknula sve dokumente vezane uz planiranje i izvršavanje svojeg proračuna. Čestitamo kolegama iz Međimurske županije, Grada Preloga te Općine Belica, Dekanovec, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Orehovica,  Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri i Štrigova na postignutoj ocjeni.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio  analizu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru dostupnim na sljedećem linku: http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/117.pdf