Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina) koje je provedeno od studenog 2019. do ožujka 2020. godine.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu:

  • izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018.;
  • izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019.;
  • prijedlog proračuna za 2020.;
  • izglasani proračun za 2020.;
  • proračunski vodič za građane za 2020.

U Međimurskoj županiji ocjenom 5 ocijenjeni su gradovi Mursko Središće i Prelog, te 10 općina, od kojih posebno izdvajamo Općinu Mala Subotica koja je transparentno na svojim stranicama istaknula sve dokumente vezane uz planiranje i izvršavanje svojeg proračuna. Čestitamo kolegama iz Grada Mursko Središće, Grada Preloga te Općine Dekanovec, Donji Vidovec, Kotoriba, Nedelišće, Orehovica, Selnica, Sveta Marija, Šenkovec, Štrigova, na postignutoj ocjeni.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio  analizu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru dostupnim na sljedećem linku: http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/119.pdf