Održana je deseta po redu smotra Dječjeg folklornom stvaralaštva. U sportskoj dvorani OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice nastupilo je oko 750 djece. KUD „Bisernica“ Novo Selo Rok organizirao je 2001. godine prvu dječju smotru na kojoj je prisustvovalo 9 skupina iz Međimurja.
Na jubilarnoj, desetoj, bila je 21 skupina iz Međimurja i 4 skupine iz drugih krajeva Hrvatske. Zahvaljujući KUD-u „Bisernica“ počele su smotre dječjeg folklora. Godinu dana kasnije domaćin Smotre je KUD „Kaštel“ Pribislavec, a ostalih osam godina domaćin je KUU „Zvon“ iz Male Subotice, kada je Smotra nazvana Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva te se održava svake godine u sklopu Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije.

U sklopu Zajednice formirani su Odbori pa tako i Odbor za dječje folklorno stvaralaštvo čija je prva predsjednica bila gđa Marija Jelenić. Cilj Odbora i njegovih članova je poticanje Kud-ova, udruga, škola i vrtića da se očuva dječji folklor, ali ne samo ples nego i igre, pjesme i sviranje tradicijskih glazbala. Funkcija Odbora je organiziranje Županijske smotre dječjeg folklornog stvaralaštva te organiziranje seminara za voditelje.

Organiziranjem seminara za voditelje vidi se veliki napredak u svim segmentima koje komisija traži od sudionika. Iz godine u godinu zainteresiranost za nastup na smotri je sve veća što se vidi po broju sudionika. Na svim dosadašnjim smotrama prosudbena komisija se sastoji od tri člana koja ocjenjuju urednost nošnji, ples, sviranje i pjevanje te šalje skupine na Smotre izvan Županije.

– Unatrag četiri godine skupine se šalju na sljedeće Smotre: dječje Vinkovačke jeseni, Međunarodni festival dječjeg folklora u Kutini, Dječje igre u Vođincima, Smotra dječjeg folklora u Karlovcu, Smotra dječjeg folklora u Sv. Nedelji, Međunarodni festival dječjeg folklora u Zagrebu te izlet po Županiji u dogovoru sa turističkom zajednicom Međimurja. Za uzvrat na našu smotru dolaze 4 skupine iz drugih krajeva Hrvatske.

U prethodnom mandatu, kao predsjednik Odbora, zadovoljan sam napretkom i odazivom sudionika i gostiju na Smotru. Također zahvaljujem i članovima Odbora na odazivu na sastanke te na tome što su mi povjerili još jedan mandat predsjednika Odbora.

čestitam svim sudionicima, djeci, voditeljima i roditeljima na ustrajnosti i ljubavi prema  tradiciji jer bez vas ne bi mogli doći do ove jubilarne desete Smotre. Ne zaboravljam organizatore prvih dviju Smotri KUD „Bisernica“ i KUD „Kaštel“, i po osmi put KUU „Zvon“ Mala Subotica, našu Međimursku županiju, Općinu Mala Subotica te sve sponzore koji nam uvelike pomažu i volontere koji svoje slobodno vrijeme posvećuju očuvanju naše Međimurske baštine – istaknuo je predsjednik Odbora dječjeg folklornog stvaralaštva Željko Jančec.

Sve slike pogledajte u galeriji slika.