Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina) u 2017. godini.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu:

  • godišnje izvršenje proračuna za 2015.;
  • polugodišnje izvršenje proračuna za 2016.;
  • prijedlog proračuna za 2017.;
  • izglasani proračun za 2017. i
  • proračunski vodič za građane za 2017.

Prosječna transparentnost općina još uvijek nije dovoljno dobra (2,8), no za razliku od prethodnog ciklusa kad gotovo petina općina nije objavila ni jedan dokument, u ovom ciklusu takvih je tek 9%. Također je značajan napredak u broju općina koje objavljuju svih pet dokumenata – u prvom ciklusu istraživanja bila je samo jedna, u drugom njih osam, a u ovom trećem ih je čak 68. Općine su najtransparentnije u Primorsko-goranskoj (4), Karlovačkoj (3,7) i Koprivničko-križevačkoj (3,6), a daleko najnetransparentnije u Splitsko-dalmatinskoj (1,5), Zadarskoj (2,2) i Dubrovačko-neretvanskoj (2,3) županiji. Po ukupnoj prosječnoj transparentnosti proračuna svih jedinica na području županije, najtransparentnija je Primorsko-goranska (4,2), a slijede Karlovačka (3,9) i Koprivničko-križevačka (3,6), dok je daleko najnetransparentnija Splitsko-dalmatinska (2), a slijede Ličko-senjska, Zadarska i Osječkobaranjska (sve oko 2,5). Valja istaknuti kako je Zadarska županija, primjerice, izrazito transparentna (5), s odličnim mrežnim stranicama, vodičima za građane uz svaki proračunski dokument, no njene su općine izrazito netransparentne (prosjek 2,2), pa je ukupna prosječna transparentnost Zadarske županije loša (2,5). Slično je i s Ličko-senjskom županijom (5), koja zbog izrazite netransparentnosti svojih gradova (prosjek 1,8), ima lošu ukupnu prosječnu transparentnost (2,5).

U Međimurskoj županiji ocjenom 5 ocijenjeno je samo 5 jedinica, od kojih posebno izdvajamo Općinu Mala Subotica koja je transparentno na svojim stranicama istaknula sve dokumente vezane uz planiranje i izvršavanje svojeg proračuna. Na zasluženoj ocjeni čestitamo Općini Belica, Dekanovec i Vratišinec, te Gradu Prelogu.
Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio  analizu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru dostupnim OVDJE .

Priznanje za transparentnost općinskog proračuna