Od 6. – 8. kolovoza Kulturno umjetnička udruga „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica gostovala je u Subotici, gradu u susjednoj Republici Srbiji, na svečanoj proslavi „Dužijanca 2010“. Dužijanca u Subotici, je kulturna, etnografska i religiozna manifestacija u znak zahvalnosti za obavljenu žetvu žita. U okviru manifestacije organizirana su takmičenja u košnji pšenice – ručno i konjskim zapregama, konjičke trke, folklorne priredbe, izložbe, tribine i slično.

U petak je na proslavi nastupila sekcija tamburaša KUU Zvon, sa svojim uvježbanim skladbama, dok je njihov voditelj Valentino Škvorc solo dionicom na klarinetu oduševio brojnu publiku. Idući dan u subotu, malosubotička udruga predstavila se na večeri folklora uz koreografije Međimurje kak si lepo zeleno i Mikor konje zajahava. Posljednji dan održana je sveta misa i svečani mimohod u kojem su tradicionalne međimurske nošnje i našu kulturu susjedima predstavili članovi KUU Zvon iz Male Subotice. 

Željko Jančec iz KUU Zvon na pitanje kako je došlo do suradnje odgovorio je da  je do prvih kontakata došlo na Đakovečkim vezovima, a dalje se komunikacija odvijala telefonski, a u Subotici su završili na poziv Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Kako im je boravak bio jedinstven i nezaboravan, članovi KUU Zvon iz Male Subotice odlučili uzvratiti gostoprimstvo, te su ih povodom Dana zahvalnosti  u mjesecu listopadu 2011. godine pozvali u Malu Suboticu.

Više pročitajte na eMedjimurje.hr.