Galerije fotografija:

27.02.2017. – vrtićki i školski maškori došli su po kvas na Općinu

26.02.2017. – Sobočki fašjek 2017.

Već tradiconalno se ‘Sobočki fašjek’ odigrava na fašnjensku nedjelju. Počelo je tamo negdje 60-tih godina prošloga stoljeća s grupom građana iz Benkovca. Oni su to nekoliko godina pripremali i pokrenuli maskiranje, ludovanje. Zatim je došlo do zatišja neko vrijeme.

Nastavila je KUU “Zvon“ župne zajednice Mala Subotica pa su tu uskočile sve udruge na područje općine i na kraju je oragnizaciju preuzela Općina Mala Subotica. To bi u najkraćem bila povijest Sobočkog fašjeka.

Okupljanje samih maškora bilo je u Palovcu, dio mjesta kojeg mještani zovu ‘Poloski cepaš’. Povorka je krenula Glavnom ulicom sve do Doma kulture gdje je održao fašjenski program. Dugu povorku u kojoj je bilo mnogo vrtićke djece i stariji pratio je cijelim putem Puhački orkestar općine Mala Subotica.

Kolona je imala policijsku pratnju kako ne bi došlo do neke nesreće. Isto tako su maškare čuvali i pazili članovi DVD-a Palovec i DVD-a Sveti Križ. Na čelu kolone išao je na konju Vladimir Matić noseći fašjensku zastavu Sobočkog fašjeka. 

Srećom, bilo je jako lijepo vrijeme i kolona se lagano kretala prema centru Male Subotice. Uvodni dio programa i nekoliko informacija o fašnjeku dala je voditeljica Josipa Andrašec. Ona je najavila meštra fašjeka Franju Mesarića – Frenkija.

Vođenje do kraja nastavio je Frenki koji je pročitao šaljivi dio dajući publici na znanje da se “izgubio načelnik općine“, ali u nekoliko varijanti: da je otišao u lov, druga varijanta je bila da se krije negdje pod maskom, a treća da su postavljene tajne kamere i u restoranu Fortuna ispija svoje omiljeno piće i na kompjutoru gleda što se zbiva na fašjenskoj pozornici.

Najveća šala i vic bio je predizborno besplatno dijeljenje mobitela. Djeca, mladi ali i stariji napravili su pravu đunglu oko podjele mobitela koji su naravno bili lažni. Bili su toliko dobro napravljeni – u stvari dječje igračke koje je donirala Udruga leokemije i limfoma za ovu fašjensku prigodu.

Za topli čaj, kuhano vino i krafline od početka Sobočkog fašnjeka brine Udruga veterana Domovinskog rata. To je bilo besplatno za sve posjetitelje.

Žiri je odlučio da nagrađene budu slijedeće maske: Grupna maska odrasli – 1.mjesto “Kokoši“, 2. mjesto “Rimljani traže caricu“ i 3. mjesto “Klaunovi naopačke“, pojedinačna maska odrasli: 1. mjesto “Patuljak“, 2. mjesto “Sova“ i treće “Kineskinje“, dječja grupna maska: 1. mjesto “Sunčeka“, 2. mjesto “Vilenjaci“ i 3. mjesto “Domino“ – vrtićka djeca te dječja pojedinačna maska: 1. mjesto “Snjegović – Olaf“, 2. mjesto “Strašilo“ i 3. mjesto “Hobotnica“.

Cijeli događaj je snimio Željko Agejev koji će od snimljenog materijala napraviti film. Nakon podjele nagrada,  prišlo se spaljivanju Sobočkog fašnjeka. Lutku su napravili Svetokrižčani, a zapalili je i njihovi vatrogasci. Za to vrijeme Puhački orkestar općine Mala Subotica zasvirao je “Posmrtni marš“.

S tehnikom, mikrofonima i pojačalom upravljao je DJ Radovan Reif. Nakon spaljivanja druženje je nastavljeno u restoranu “Fortuna“ uz glazbeni sastav Aquarium band.