U subotu je DVD Držimurec-Strelec proslavio svoj 90 rođendan. Ekipe vatrogasaca koje su bile pozvane na proslavu prijavak su podnijele kod vatrogasnog spremišta i zajedno u mimohodu krenuli prema Domu kulture. Svečanu povorku pratio je Puhački orkestar općine Mala Subotica. U mimohodu je sudjelovalo 13 vatrogasnih jedinica sa 125 članova.

Pokrovitelj ove manifestacije je Općina Mala Subotica a supokrovitelj je Mjesni odbor Držimurec-Strelec.

Svečana proslava odvijala se kod Doma kulture gdje je bio postavljen šator i pozornica za uzvanike.

Zapovjednik DVD Držimurec-Strelec Zoran Lacković predao je prijavak predsjednici općinskog vijeća Danici Glad koja je i otvorila proslavu devedesete godišnjice DVD Držimurec-Strelec. Uslijedile su državna i vatrogasna himna, koje je zasvirao Puhački orkestar, i minuta šutnje za sve preminule članove DVD-a. Vatrogasci su odnijeli vijenac na groblje.

Zapovjednik Zoran Lacković dao je zapovijed za pospremu zastave koju su ispratili članovi orkestra. Riječ je potom dobio tajnik DVD Držimurec-Strelec Petare Ružić koji je podnio referat o radu DVD-a u proteklih 90 godina.

Danas obilježavamo 90. obljetnicu DVD-a Držimurec-Strelec. U svojem devedesetogodišnjem postojanju naše je društvo ispunilo mnoge humane zadatke, sudjelovala na brojnim akcijama gašenja požara i spašavanja imovine te ljudskih života – kazao je.

Tradicija postojanja i njegova vatrogastva je duga. Iz vrijednih starih zapisa možemo zaključiti da je DVD-e Držimurec-Strelec osnovan 25. 5. 1925. g. Prilikom osnivanja društvo se sastojala od 18 članova. Na osnivačkoj skupštini izabran je upravni odbor kojeg su sačinjavali: Piknjač Josip iz Strelca – predsjednik, Tkalec Valent iz Strelca – dopredsjednik, Magdalenić Mato iz Držimurca – zapovjednik, Višnjarić August iz Strelca – blagajnik iDodlek Ivan iz Držimurca – tajnik.

Već sljedeće godine, 1926. nabavljena je prva vatrogasna odjeća, 1928. kupljena je prva ručna šprica, a 1942. nabavljen je i prvi agregat marke Čonka Janoš. Poslije oslobođenja od Austro-Ugarske gradio se Vatrogasni dom koji je postao važno mjesto okupljanja i aktivnosti vatrogasaca Držimurec-Strelca. 1950. društvo se dobrovoljnim radom uključilo u izgradnju osnovne škole u Držimurcu. Društvo se društveno i politički uključilo u život mjesta, a svjesno je provodilo i protupožarnu preventivu i stručno se usavršavalo za gašenje požara i spašavanje materijalnih dobara i ljudskih života.

Naglašavam da je 1963. godine tadašnja mjesna zajednica poklonila prvu Vatrogasnu zastavu, 1976. i 1977. se uz pomoć podupirajućih članova i odreda iz Mala Subotice kupilo kombi vozilo marke Zastava 1500 KT i prijenosna vatrogasna pumpa Magerus 8/8.

Sljedeće godine se izgradilo novo spremište koje se sastoji od prostorije za sastanke i garaže za vozilo. 1983.godine 33 člana DVD-a uspješno je položilo ispit za ispitanog vatrogasca, a te iste godine je kupljena sirena koja je postavljena na krovište škole. Već sljedeće godine još je 27 članova položilo za vatrogasce i 25 članova za strojara.

Sredinom 1984. godine društvo je organiziralo 60. godišnjicu postojanja, aktivnog rada i djelovanja na kojoj je srebrnu medalju dobio Drvenkar Ivan, a brončane medalje Horvat Ivan, Patafta Vlado, Josip Drk, Jančec Franjo i Piknjač Stjepan.

1987.godine društvo je dobilo vatrogasnu vezu, a 1988.godine se kupila auto prikolica za prijevoz opreme dok su se dvije godine kasnije kupili i postavili hidrantski ormarići po naseljima. 1994. godine se uveo plin u spremište i nabavilo se navalno vozilo Volkswagen sa agregatom Metz sa pripadajućom opremom za gašenje, a prodalo se staro vozilo marke Zastava.

Vozilo Lada Niva se kupilo 1996. godine kada se organizirala i svečanost obilježavanja 70. godišnjice rada društva. Na toj svečanosti odlikovanja su primili: zlatnu medalju; Horvat Ivan, srebrnu medalju; Jančec Franjo, Drk Josip i Patafta Vlado, brončanu medalju; Horvat Dejan, Horvat Antun, Marodi Antun,Blažić Ivica, Ružić Pavao, Franjo Jančec mlađi, Sakač Vlado,Grozdek Tomo, Janušić Stjepan, Vlašić August, Dodlek Vlado i Vidović Ivan.

Krajem sljedeće godine se kupilo kombi vozilo marke Mercedes MB 100, a te iste godine je društvo sudjelovalo u gašenju požara u Šibeniku.

1998. godine izgradila se garaža za sva vozila, a 2000. godine izgradilo se 25 kompleta stolova i klupa. 2003.godine su se nabavile prijenosne vatrogasne pumpe Zigler 8/8 i Rosenbauer.

2005.godine Društvo je organiziralo proslavu 80. godišnjice postojanja i rada. Tom prilikom uručena su mnoga vatrogasna odlikovanja i to: odlikovanje za posebne zasluge dobio je Horvat Ivan, zlatnu medalju dobili su Patafta Vladi i Drk josip, srebrnu medalju dobili su: Horvat Dejan, Dodlek Vlado, Vlašić Vlado, Janušić Stjepan, Horvat Antun, Vidović Ivan, Marodi Antun i Ružić Pavao a brončanu medalju dobili su: Dodlek Rudi, Grozdek Miljenko, Lovač Davor, Valentić Nikola, Mihocek Zoran,Dodlek Danijel, Novosel Stjepan, Jančec Zdravko, Novak Bojan, Ružić Petar, Marodi Davor, Miljančić Mihael, Dodlek Davor i Horvat Dejan.

Ističemo 2006. godinu kada jer naša skupina ‘Mladež žene’ sudjelovala na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Jastrebarskom te osvojila 7 mjesto od 52 ekipe, što svrstava ovaj uspjeh među najveće uspjehe u našem dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Te iste godine se asfaltirao prilaz spremištu a naš počasni predsjednik Ivan Horvat dobio je visoko državno priznanje ‘Povelju Mirka Kolarića’.

Novo navalno vozilo marke ‘Iveco Daily’ koje je opremljeno sa visokotlačnim sklopom sa 600 litara vode, agregatom za struju i svom potrebnom opremom za intervencije nabavilo se 2009.godine, a već sljedeće godine izgrađena je nova vatrogasna garaža. 2014.godine kupljeno je prijevozno vozilo ‘VW Crafter’ te su napravljena nova automatska garažna vrata. Te godine prodano je staro vozilo marke ‘Mercedes’.

Ove, 2016.godine napravljena je vanjska toplinska fasada i obnovljeno je krovište na svim zgradama u vlasništvu DVD-a Držimurec-Strelec.

Za svu ovu spomenutu opremu potrebno je zahvaliti lokalnoj samoupravi, Vatrogasnoj zajednici Međimurske županije, a posebno ljudima dobre volje koji su svojim prilozima pomogli oko društva kao i svim aktivnim članovima.

Uz svu ovu spomenutu opremu potrebno je uvježbavanje i osposobljavanje članova, pa tako naši članovi polaze razne tečajeve i škole za zvanja od ispitanog vatrogasca pa do višeg vatrogasnog časnika. Svojim radom pojedini članovi našeg društva bili su uključeni u više vatrogasne organizacije i tako doprinijeli cjelokupnom razvoju hrvatskog vatrogastva. Posebno pozornost posvećujemo masovnosti, a posebno djece i mladeži gdje se možemo pohvaliti s muškom i ženskom ekipom djece te s muškom i ženskom ekipom mladeži, te muškom ‘A’ i ‘B’ ekipom, a u proteklom razdoblju djelovala je i ženska ‘A’ ekipa.

Bili smo prisutnu na raznim takmičenjima i postizali zapažene rezultate, a društvo se svake godine uključuje u preventivu u pred žetvenoj i žetvenoj sezoni. Redovito se svake godine provodi protupožarna preventiva, ali unatoč tome javljaju se požari i druge nepogode pa interveniramo više puta godišnje. Iz matične knjige vidi se da je kroz društvo prošlo nekoliko stotina vatrogasaca, a danas društvo broji 48 članova te 28 članova djece i mladeži. Vidljivo je da DVD-e Držimurec-Strelec kao rezultat svog devedesetogodišnjeg rada i aktivnosti bilježi; mnogo spašenih materijalnih dobara i zaštite ljudskih života, rezultate u razvoju života u Držimurcu i Strelcu, veliki broj stručno osposobljenih vatrogasaca, mnogo dobrovoljnog rada i prikupljanja materijalnog dobra.

Društvo danas posjeduje svu vatrogasnu opremu koju propisuje pravilnik zaštite od požara.

Čast nam je što na ovaj svečani dan za naš DVD-e i za naše naselje možemo iznijeti toliko vrijednih podataka vezanih za 90 godina rada društva. Također naglašavam da ćemo i dalje izvršavati sve zadaće koje će nam biti postavljene, te da ćemo i dalje mladim generacijama usađivati ljubav prema ovom časnom pozivu. Želja nam je da dobrovoljno vatrogasno društvo Držimurec-Strelec i dalje ostane tako aktivno, de se opremi sa suvremenom opremom i da budno bdije nad životima i imovinom mještana Držimurca, Strelca i okolice – kazao je tajnik Ružić.

Prisutnima se obratio i predstavnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije tajnik Dragutin Trupković, zatim predsjednica Općinskog vijeća Danica Glad, predsjednik MO Držimurec-Strelec Mladen Lacković i zapovjednik Vatrogasne zajednice područja općina Belica-Mala Subotica-Orehovica –Miroslav Kocijan.

Plakete za sponzorstvo predao je predsjednik DVD-a Držimurec-Strelec Dejan Horvat. Posvetu vatrogasnih vozila učinio je župnikJosip Horvat. Jubilarnim članovima društva predstavnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Dragutin Trupković uručio je medalje.

Za posebne zasluge: Josip Drk, zlatna medalja: Pavao Ružić i Antun Marodi, zlatna plamenica: Vlado Dodlek, srebrna medalja: Rudi Dodlek, Petar Ružić, Mihael Miljančić, Davor Dodlek, Davor Marodi, Danijel Dodlek, Bojan Novak, Davor Lovač i Dragutin Lovrenčić. Brončane medalje i plamenice podijelio je počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Zlatko Orsag i to brončane medalje dobili su: Ivan Lacković, Stjepan Dodlek, Katarina Juras-Janković, Dražen Cirkvenčić, Mario Piknjač, Ivica Blažić i Stjepan Novosel, brončane plamenice dobili su: Zoran Lacković i Tomica Jančec.

Veteranske spomenice uručio je predsjednik veterana Međimurske županije Ivan Novak i to: Ivanu Vidoviću, Vladi Patafti i Josipu Držaniću.

Za 40 godina rada u DVD-u: Vlado Patafta, Ivan Horvat, Ivan Vidović i Rudi Dodlek. Za 50 godina rada u DVD-u: Josip Drk i Pavao Ružić. Posebnu zahvalnicu predsjedniku DVD-a Držimurec-Strelec Dejanu Horvatu uručio je počasni predsjednik VZ MŽ – Zlatko Orsag.

Plakete su dobili: Općina Mala Subotica – kao pokrovitelj proslave, ‘David’ beton, restoran ‘Fortuna’, Toni d.o.o., Tegra d.o.o., Vinarija ‘Cmrečnjak’, MO Držimurec-Strelec, Vatrogasna zajednica Međimurske županije, Ivan Horvat i Sistem MEP.

Spomen trake otkupili su: Antun Držanić, Dražen Horvat, Ivan Treska, Josip Korpar, Đuro Tkalec, Dragutin Domjanić, Vladimir Patafta, Marijan Novosel, Matija Sermek, Sara Dodlek, Josip Držanić, Ivan Horvat, Josip Drvenkar, Ljubo Zurovec, Dragutin Lovrenčić, Dražen Škvorc, Stjepan Šafarić, Lidija Halić, Puhački orkestar općine Mala Subotica, Ivan Jambrović, Bratić d.o.o. Sveti Križ, Mjernik d.o.o., Servis Marodi Davor, Kudec montaža Podbrest, E-medjimurje, Stjepan Jančec – Turčišće, VZMŽ, Novaković d.o.o. Gardinovec, AGRO – Amerika, NK Omladinac Držimurec-Strelec, ŠRU ‘Klen’, Bojan Novak, Ana Treska, DVD Mala Subotica, DVD Palovec, DVD Sveti Križ, DVD Vularija, DVD Orehovica, DVD Podbrest, DVD Gardinovec, DVD Belica, DVD Hodošan, DVD Palinovec, DVD Turčišće, DVD Štefanec, DVD Prelog, DVD Čakovec, DVD Dekanovec, DVD Cirkovljan, DVD Vratišinec, DVD Sveti Juraj u Trnju, DVD Donji Hrašćan, Vlado d.o.o. Tot Ivan – Domašinec, KUU Zvon – Mala Subotica, Perutnina PIPO – Čakovec, Ljekarne Petek, Elektroinstalater Hrelja i cvjećara Floris.

U programu su nastupili i tamburaši KUU ‘Zvon’ župnje zajednice Mala Subotica. Voditelji programa bili su: Jelena Jančec i Jasmin Herman.

Nakon završenog svečanog programa i ručka sudionici su se mogli opustiti uz glazbu grupe ‘Vulkan’ zapjevati i zaplesati.

 

Autor teksta: Franjo Mesarić – Frenki