Na jučerašnjoj sjednici Vlade usvojen je nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju kojim se donose i nova pravila za isplate državnih potpora lokalnim jedinicama.
Pa tako gradovi i općine čiji standard odgovara prosjeku Europske unije će izgubiti potpore, a novih 100 hrvatskih općina koje su ispod 75 posto od prosjeka EU-a će početi dobivati državnu pomoć.

U Međimurskoj županiji općine Orehovica, Domašinec, Štrigova, Selnica, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Pribislavec, Belica, Kotoriba i grad Mursko Središće postaju novi korisnici čime dobivaju dodatna sredstva u vidu pomoći što će zasigurno olakšati tešku situaciju u našim proračunima.

65 razvijenijih jedinica lokalne samouprave koje su izgubile potpore koje su do sada dobivale neće preko noći iste i izgubiti. U iduće 3 godine one će imati prijelazno razdoblje u kojemu će se gradirati potpore koje su imale do sada kako bi se izbjegao šok za njihove javne financije.

U 2015. će tako od 500-injak lokalnih jedinica koliko ih ima u Hrvatskoj 264 će biti u sustavu potpora, odnosno 329 ako se ubroji onih 65 s posebnim statusom.

 

Popis novih JLS u sustavu pomoći                    Popis JLS čiji je indeks veći od 75 posto