RKT župa RBDM Mala Subotica
Alijzija Stepinca 63, Mala Subotica

Dana 02.04.2017.godine (nedjelja) s početkom u 09:00 sati održati će se 3. Križni put župe Mala Subotica. Križni put započinje u naselju Sveti Križ ispred crkve Svetog Križa.
Trasa prolazi naseljima župe Mala Subotica, a postaje su najvećim djelom sakralni objekti crkve, kapelice, poklonci, pilov,te raspela koji su prepoznatljivi znak župe. Dužina križnog puta iznosi 20 km. Za sudionike koji nemaju osiguran prijevoz do Svetog Križa vatrogasci iz Male Subotice dežurati će svojim vozilom i omogućiti prijevoz, kao i pravatak nakon završetka Križnog puta.
Odmah po završetku križnog puta u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u
Maloj Subotici održati će se sveta misa.

Uz mnoge pobožnosti u Katoličkoj crkvi, napose pobožnosti prema Majci Božjoj Mariji, razvijena je i pobožnost prema Isusu Kristu. U novije vrijeme sve se više i učestalije obavlja pobožnost prema Presvetom Oltarskom Sakramentu. Već je prije razvijena pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu. No jedna od najstarijih pobožnosti je pobožnost Križnog puta. Klasični Križni put obavlja se kroz četrnaest postaja u kojima promatramo pojedine zgode Isusove muke i smrti. Ako patnju,trpljenje, bol, žalost gledamo kao križ, onda je on prisutan u čitavom životu, kako Isusa Krista tako i svakog pojedinog čovjeka. U ovozemaljskom životu gotovo se ne možemo odijeliti od križa. Zato dok u pobožnosti Križnog puta promatramo samo zadnje časove njegovog života, u životnom križnom putu možemo promatrati sve križeve od rođenja do smrti. Mi s radošću i veseljem slavimo Isusovo rođenje. Njegov životni križni put započeo je već samim rođenjem. Sjetite se samo evanđeoskog izvješća: “Za njega se ne nađe mjesta u gradu Betlehemu. “Morao se roditi u špilji-štali. Brzo iza toga morao je u progonstvo u Egipat jer ga je krvoločni kralj Herod htio ubiti. Kad je započeo svoj javni život navještanja Kraljevstva Božjeg morao je napustiti zavičajni Nazaret, jer ga nisu prihvaćali kao obećanog Mesiju. Iza toga, kako je sam rekao učenicima: “Sin čovječji nema ni gdje bi naslonio glavu svoju. “Različite građanske stranke povezane sa židovskim vjerskim starješinama radile su mu cijelo vrijeme o glavi, sve dok ga nisu predali u ruke tuđinske rimske vlasti koja mu dosuđuje smrt. Zar u ovom Isusovom životnom križnom putu ne nalazi, na neki način, svaki svoj križ. Usprkos tome što je Bog došao kao Spasitelj nije otklonio svoj Križni put, a i nas poziva : “Uzmi svaki dan svoj križ, stavi ga na ramena i slijedi me. “Mi kažemo da je svaki križ, u kojem se god obliku pojavio u našem životu, posljedica ljudskog grijeha. No Isus nije imao grijeha : “ bijaše nam u svemu jednak osim u grijehu“, pa ipak i on prihvaća križ. U klasičnom Križnom putu kaže se: “ne nosi ga on za sebe nego za tebe i čitav svijet. “ Kod krštenja umiješao se među griješne ljude da zajedno s njima prihvati pokoru i dade zadovoljštinu za grijehe. Grijeha je bilo, ima ga i bit će ga i zato će uvijek biti i križeva. Ali sa križem ne završava sve, križ je postavljen na grobni humak, ne kao znak izgubljene bitke, nego kao znak nade i pobjede. Nakon križa i smrti na križu, Isus je uskrsnuo.
Zato kad nas Isus poziva da nosimo svoj križ, da ga nosimo predano u volju Očevu, kako je to On sam činio, poziva nas i na uskrsnuće. “Tko zajedno sa mnom trpi, bit će sa mnom i u slavi mojoj. “ U tom duhu obavljajmo ovu pobožnost Križnog puta.

Stoga dođite i pođimo u pobjedu!
Đuro Vukalović, župnik