ZEU “PRIJATELJI ŽIVOTINJA I PRIRODE“
Sklonište za životinje “Prijatelji“ Čakovec
V. Nazora 56, Mihovljan
40000 Čakovec

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Veterinarska inspekcija ispostava Čakovec
Zrinsko Frankopanska 9
40000 Čakovec
Čakovec, 14.09.2015.

Poštovani,
obavještavamo vas da smo privremeno primorani zatvoriti vrata našeg Skloništa za prihvat novih pasa jer smo dostigli gornju granicu kapaciteta dozvoljenog registracijom kod Ministarstva poljoprivrede.
U ovom trenutku brinemo o 340 pasa od čega je 45 pasa smješteno u privremenim domovima kod naših volontera. Svi psi su potpuno cijepljeni i čipirani osim deset štenaca starosti manje od mjesec dana..
Svakodnevno primamo pozive o novim napuštenim životinjama, a sve više i poznatih vlasnika želi smjestiti svoje pse u sklonište jer se o njima više ne mogu brinuti.
Dok smo tijekom proteklih godina primali oko tristotinjak životinja godišnje te skrbili o maksimalno 250 pasa, samo u prvih osam mjeseci ove godine primili smo u sklonište više od 400.
Zbog nemogućnosti prihvata novih pasa bili smo primorani privremeno zatvoriti vrata skloništa te primamo isključivo ranjene i bolesne pse, male štence i skotne kujice te pse koji predstavljaju veliku ugrozu za građane.
Molimo gore navedeni naslov da pokuša provesti mjere kontrole nečipiranih pasa poznatih vlasnika jer je evidentno da tjedno primamo pse koji su očito nečiji, imaju ogrlicu oko vrata, u dobrom su gojnom stanju, ali nemaju mikročip. Vjerujemo da bi se na taj način kroz kontrolu nečipirane populacije pasa postiglo nešto u preventivi napuštanja.
Sljedeći velik problem Međimurske Županije je ogroman broj “ničijih“ pasa u romskim naseljima gdje ih trenutno prema procjenama komunalnih redara ima više od 2000 – necijepljenih, nečipiranih, nesteriliziranih, u stanju gotovo posvemašnje zapuštenosti, puni parazita, izgladnjeli i bolesni.
Štence nalazimo u jarcima, na deponijama smeća, na cesti, u žbunju… posvuda.
Rješenje navedenog problema ne vidimo u povećanju kapaciteta skloništa već u mjeri kontrole čipiranih odnosno nečipiranih pasa poznatih vlasnika te sterilizaciji kao jedinoj adekvatnoj mjeri kontrole razmnožavanja.

U slučaju kad bi se razmatralo rješenje kroz povećanje kapaciteta skloništa, napominjemo da su nam potrebna financijska sredstva za izgradnju novih dvorišta te dodatni zaposlenici koji će raditi s tim psima, a što udruga ni u kom slučaju ne može sama financirati.

S poštovanjem,
Aleksandra Hampamer
Voditeljica Skloništa Prijatelji Čakovec