U subotu 23.03.2013. DVD Mala Subotica je u prostorijama vatrogasnog doma održala svoju 120-tu izbornu godišnju skupštinu. Uz domaće članove, skupštini su prisustvovali vatrogasci iz 13 gostujućih DVD-a te članovi bratskog društva DVD Kelemen.


Sjednici su bili još nazočni zapovjednik VZMŽ gospodin Ivan Krištofić, tajnica VZPO gospođa Jadranka Sermek, predsjednik Kluba vatrogasnih veterana međimurske županije gospodin Ivan Novak, počasni predsjednik VZO Jalžabet gospodin Josip Levatić, načelnik općine Mala Subotica gospodin Vladimir Domjanić, te brojni gosti iz udruga koje djeluju na području naše općine.

Iz opsežnih izvješća predsjednika i zapovjednika može se izdvojiti da u društvu aktivno djeluje 75 članova i 52 člana djece i mladeži. Od intervencija kroz prošlu godinu možemo spomenuti gašenje 9 požara, 3 tehničke intervencije i 3 osiguranja skupa.

U 2012. godini DVD je imao 21 natjecateljskih nastupa gdje je osvojio 10 pehara. Dana 29.09.2012. ženska A desetina bila je na državnom natjecanju u Zadru za koje je imala pripreme samo 2 mjeseca, ali unatoč kratkom vremenskom roku za pripreme postigli su najbolje vrijeme od Međimurskih ekipa u svojoj kategoriji, odnosno 10 mjesto od 54 natjecateljske ekipe.

U toku prošle godine veliki dio rada usmjerio se ja ne protupožarnu preventivu, uređenje vatrogasnog doma i poligona za vježbanje, servise vozila, dišnih i S aparata pregled hidrantske mreže, rad sa djecom i mladeži te na vježbe i pripreme za natjecanje.

Ova je godina bila i izborna godina, no nije došlo do nekih većih promjena u rukovodstvu društva pa tako predsjednik DVD-a i dalje ostaje Mladen Jelenić, zamjenik predsjednika Josip kovačić. Zapovjednik je Miroslav Kocijan a njegov zamjenik Mladen Horvat. Tajničke poslove i dalje će obavljati Zoran Reif, a blagajničke Mario Horvat. Osim njih šestorice upravni odbor sačinjavaju još: Simon Kapelari, Dražen Magdalenić, Ladislav Juras, Sandra Obadić, Željka Gregorinčić, Anita Posavec te Štefanija Bujanić. Nadzorni odbor čine: Josip Juras, Drago Janković i Antun Poje.

Na skupštini su podijeljena uvjerenja i diplome za završene obuke za zvanja Vatrogasac I klase i Ispitani vatrogasac, specijalnost za zaštitu dišnih organa te su podijeljeni Kipovi Vatrogasca sponzorima za državno natjecanje te zahvalnice za isto.

DVD Mala Subotica ove godine obilježava 120 godina svog rada i postojanja, a za tu prigodu izdat će monografiju društva na oko 450 stranica u kojoj je opisan ne samo rad DVD Mala Subotica već i povijest DVD Benkovec i DVD Jurčevec koji sad čine jedinstveno društvo. Uz njih je ukratko popraćen i rad DVD Palovec, Držimurec- Strelec, Sveti Križ, Štefanec i bratskog društva Kelemen iz Varaždinske Županije. Uz vatrogasce, autor opisuje i povijest limene glazbe od osnutka pa do danas, kao i život mještana Male Subotice kroz jedno stoljeće. Promocija monografije održat će se za dane Općine Mala Subotica i to 05.07.2013 godine, a sama proslava u nedjelju 07.07.2013 godine. Najveće priznanje za svoj rad DVD Mala Subotica dobit će na svečanoj sjednici Međimurske županije, a to je „Nagrada Zrinski“ koju je ovo društvo sigurno zaslužilo svojim dugogodišnjim humanim radom.

 

Tekst: Jelenić Mladen