RKT Župa BDM, Mala Subotica

1. KRIŽNI PUT U ŽUPI MALA SUBOTICA

Kao i u svim drugim župama i naseljima po malom Međimurju, ali i širom naše lijepe domovine Hrvatske, tradicionalno se održava pobožnost  KRIŽNOG PUTA  u korizmenom  vremenu, ali i izvan tog vremena, naročito  prigodom hodočašća u naša svetišta.

Ove godine unutar naše župe, po prvi puta obavit ćemo tu pobožnost ne samo u našim crkvama i kapelama, nego po prostoru cijele naše župe. Inicijativu za taj pothvat dao je gospodin Franjo Janković, a prihvatilo ju je i cijelo Pastoralno vijeće naše župe. Kao postaje KRIŽNOG PUTA bit će crkve, kapele , pileki (poklonci) i raspela u našoj župi. Ukupna trasa puta, kako je to prohodao i izmjerio gospodin Franjo,  iznosila bi 22 km. Početak bi bio u župnoj crkvi gdje bi ujedno i završio. Ova pobožnost održavat će se svake godine u nedjelju prije CVJETNICE, a to ove godine pada na 22. ožujak.

Početak bi bio u 9 sati od župne crkve, a završio bi u poslijepodnevnim satima.

Zašto uopće ova pobožnost?

Znamo da je Isusu uskrsnuo i da više ne može fizički trpjeti. No On se je poistovjetio sa svim ljudima i zato možemo reći da on trpi u svim ljudima. Na svome križnom putu Isus je susreo žene koje su plakale nad njegovom mukom. On ih poučava: „ Ne plačite nada mnom, nego nad sobom i djecom svojom.“ On je trpio nevin, radi naših grijeha i slabosti. Mi trpimo ili nosimo teret križa radi svojih grijeha i nepravda što nam ih drugi nanose. Isus je dragovoljno prihvatio križ zbog ljubavi prema nama. Htio je biti solidaran s nama u trpljenju, ali njegovo trpljenje nije bila samo sućut s nama, nego  i spasenjsko djelo. Iako je posrtao i padao pod križem, na koncu umro na križu, ipak on nije ostao na križu, niti pod križem, a niti u grobu, već je pobijedio i križ i smrt i slavno uskrsnuo. Svojim križnim putem dao nam je primjer da ne treba klonuti pod križem, nego se boriti protiv križa i konačno ga pobijediti. Kroz ovaj KRIŽNI PUT  obići ćemo naše crkve, kapele, poklonce i raspela, koja su svjedočanstvo vjere naših predaka. Naše pretke život  ni najmanje nije mazio. Morali su biti ratnici i težaci, morali su u znoju lica jesti suhu koru kruha, bili su obespravljeni sluge mnogima, ali nisu klonuli u svojoj vjeri. Znali su hrabro umrijeti za krst časni i slobodu zlatnu. Ni nama danas nije lakše. Križevi i borba za goli opstanak, za goli život. Ne klonimo! Iza pada glavu gore, jer križ i Golgota nije  prijestolje Krista, već kraljevstvo uz desnu stranu nebeskoga Oca.

Stoga pozivam sve župljane naše župe, da budu barem dionici ovog neobičnog  KRIŽNOG PUTA. Bez sudjelovanja u žrtvi nema dioništva niti u plodovima. Idući putem Kristovih stopa, osmislit ćemo sigurno svoje patnje i muke, a olakšat križeve bližnjega svoga.

Stoga dođite i pođimo u pobjedu!

                                                                             Đuro Vukalović, župnik

 

Križni put

Križni put postaje